Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie Šipek

16. 1. 2008

Pravěk

Historie šipek sahá až k době, kdy se po naší zemi proháněla dnes již vyhynulá zvířata. Pravěcí lidé už tehdy používali k lovu oštěp, jež je považován za předchůdce šipek.  No a oštěp je vlastně taková větší šipka. Sice má tělo dřevěné a ne z wolframu a hroty nejsou z plastu, ale z kamene. Letky nevidno.

Středověk Obrazek

Šipky používali už Assyriané či Římané. Názvy Parthian či Pilum, v překladu šipky, byly známy už před naším letopočtem. Ovšem nemělo to souvislost se šipkovým sportem, jak ho známe dnes ale se zbraní, která byla používána lučišníky při boji zblízka. První zmínka o slovu Darts (angl. šipky) je z Oxfordského slovníku z roku 1314. Další zmínka o šipkách je z roku 1415. Angličtí lučištníci prý před svým vítězstvím nad Francouzi  hráli nějakou formu šipek.

První sadu šipek, o kterých je zmínka v dějinách dostal král Jindřich VIII. od své manželky  v roce 1532. O turnajích z této doby není žádná zmínka, snad jen, že král Jindřich VIII. jimi bavil své milenky v Hampton Court.

Další zmínka o šipkách se dochovala z roku 1620, kdy loď Mayflower plula z Anglie do Ameriky s prvními usedlíky, kteří na její palubě hráli hru zvanou Darts - šipky. Největší rozvoj šipek nastal ve středověku, a to především v Anglii. Angličtí lučištníci vyráběli ze svých dlouhých klasických šípů asi 30 cm dlouhé šípy, používané k ochraně či při přepadech pocestných. Tyto šípy se házeli jako nůž nebo sekery. Posléze se začali používat v anglických hospodách . Tam se zákazníci bavili soutěžením ve vrhání těchto zkrácených šípů do špalků z jilmového dřeva nebo do terčů, kterými bylo hospodské zařízení a sudy s vínem.
Z anglických hospod se zásluhou kolonizace dostávají do celého světa.

Novověk Obrazek

A co terč? Již roku 1896 jej vynalezl 44 letý tesař Brian Gamlin ze severoanglického města Bury. Dříve než stačil tento vynález patentovat, v roce 1903 zemřel. Když později přišel časopis Dart World (Svět šipek) s výzvou, aby jeho čtenáři zkusili vymyslet lepší systém číslování, došlo do redakce mnoho návrhů, žádný z nich však nebyl lepší, než původní Gamlinův model, který byl pak v sedmdesátých letech uznán jako oficiální norma.

V Anglii se vedl spor, zda jsou šipky umění nebo náhoda. Podle anglického zákona se v hospodách nesměla hrát hra náhody. První, kdo byl postaven před soud, byl roku 1908 Jim Garside, Ten byl předvolán před místí soudce aby reagoval na to že ve svých prostorách dovolil sázení na hru náhody - šipky. On požádal o pomoc místního šampiona William  Anakina. Ten k obhajobě, že šipky nejsou hra o náhodě, ale umění, nechal do soudní síně přinést terč a vyzval kohokoli ze soudců nebo přísedících, aby si hodil na terč, poté hodil on sám tři dvacítky. Po několika pokusech soudců a přísedících Anakin znova opakoval své hody - 3 x 20. Soudce musel uznat, že tato hra je umění,  Garsida osvobodil a hra šipky se mohla provozovat po celé Anglii. V průběhu 19. století se hra víceméně standardizuje. Hází se asi deseticentimetrovým válečkem ze dřeva, zakončeným ostrým, kovovým hrotem a na straně druhé jsou připevněny letky z ptačího peří. Obdobně se ustaluje i terč. V průběhu století dvacátého vznikají první turnaje a pravidla šipkového sportu. V roce 1927 začínají první turnaje.

Maďarský obchodník Frank Lowy začína prodávat šipky a později zakládá fy. Unicorn - dnes největší výrobce šipek na světě. Standardizuje se i vzdálenost odhozu. V 12/1977 doporučila WDF vzdálenost 7' 9 1/4" - 237 cm.
                                                                                                                                                  čerpáno ze sipky.cz